image1 image2 image3 image4

Conferința Internațională DAGENE

 


Conferința a cuprins 5 sesiuni.
Au participat și au prezentat lucrări științifice specialiști de la Institutul Național de Cercetări Economice a României, Stațiunea de Cercetări și Dezvoltare pentru Agricultură Turda, USAMV Cluj Napoca, Facultatea de Medicină Veterinară Budapesta, Institutul pentru Ferme Organice și Biodiversitatea Fermelor de Animale din Raumberg-Gumpenstein (Austria), Universitatea din Debrecen, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Ungaria,  Societatea pentru Creșterea Poneilor și Cailor mici din Ungaria, Asociația Crescătorilor de Sură de Stepă din Ungaria, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Academia Română, Agenția Națională  pentru ameliorarea și Reproducția în Zootehnie, Facultatea de Agricultură din Zagreb (Croația), Centrul pentru Conservarea Genetică a Animalelor de fermă Godollo (Ungaria), Asociația pentru Conservarea Genetică a animalelor Mici din Ungaria, Universitatea din Ljublijana (Slovenia), Colegiul Tehnic ”Azur” Timișoara, Facultatea de Medicină Veterinară Timișoara, Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii Timișoara, Direcția Sanitar-Veterinară Timiș, Facultatea de Horticultură Timișoara.
Această conferință a avut ca temă: conservarea raselor de animale din regiunea Dunăreană, Controlul și certificarea producțiilor de la taurine, transabilitatea acestora și conservarea biodiversității cinegetice.
De remarcat la această conferință participarea unor tineri cercetători în domeniul biodiversității, care au prezentat lucrări cu impact practic: Mojca Simcic (Slovenia), Zoltan Nemeth  (Ungaria), Marius Zahan (Cluj), Cecilia Gera (Ungaria), Miklos Marosan (Ungaria), Peter Pal Hajas (Ungaria).
În partea a doua a zilei a fost organizat un workshop la Herghelia Izvin unde s-a analizat modul de conservare a raselor Nonius tipul de Banat și Ardenez, efectuându-se totodată și o evaluare a caracteristicilor morfologice a celor două rase. Acest lucru s-a făcut în prezența directorului general al Agenției Naționale pentru Reproducție și Selecție Zootehnică din București, Dr. Cristinel Șonea. Următoarea sesiune, care a cuprins o masă rotundă și discuții generale a fost la Herneacova Horse Center, un modern complex de agrement și turism. La această sesiune s-a prezentat: Information on the EU Strategy for the Danube Region and EU CLLD principles for 2014-2020, autorii fiind Dr. Pal Hajas și Istvan Szilvassy. Conferința s-a încheiat cu adunarea generală DAGENE, unde secretarul asociației prof. Dr. Andras Gaspardy a prezentat situația financiară a asociației. Apoi Președintele DAGENE, Dr. Pal Hajas a propus directivele de lucru pentru viitor a asociației, incluzând și organizarea următoarelor conferințe în 2014 în Ungaria și 2015 în Slovenia. Au fost primiți noi membrii la asociație.
Rezultatul conferinței s-a concretizat prin elaborarea unei strategii de conlucrare între mediul academic și asociațiile de creștere a animalelor în vederea protejării biodiversității zoogenetice în regiunile Dunărene, inclusiv în euroregiunea Banat. S-a propus elaborarea unui Proiect comun al regiunilor dunărene în vederea păstrării patrimoniului zoogenetic european.



Dr. Marcel Matiuți
Facultatea de Medicină Veterinară Timișoara

2024  Dunamenti Állatfajták Génmegõrzõ Nemzetközi Egyesülete